Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2014 18:29 - СКАНДИНАВСКИ РОДНИНИ
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 5248 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 25.07.2014 18:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Оказва се ,че Българите имат много роднини по света!?...Всички те са по Тракийска линия. 

На-скоро в програмата на Еврофутбол случайно ми се набива в окото едно име на Литвански футболен клуб,,Тrakai..!...

Разсъждавам ,че този етноним ,няма да е случаен и започвам да търся улики за това.От разстояние може да се открият единственно някои сходства между нашите езици.В Литва и Латвия се говорят -литвонски и латвийски езици.

Като по-консервативен Латвийският език е пълен с остатъци от Тракийският език:patlajanas,ispanakas, tabakas.vaza,kilimas,radiyas,moteris,ledas,ezeras,seima-семейство,каte-koтка,sofa-kанапе, н-р цифрите0-nulis,2-du.3-tirji,7-septim,9-devin,10-desim, личните местоимения-аs-аз, ti-ти, или klas-клас,ziema- зима имного други.Дори и някои изречения като,,Кur begi-къде бягаш, ,,Ko ieskas,,-какво искаш.,,Кo eda,,-какво яде или н-р,,Коdel jis neben drauja su manimi,,-Tя защо не дружи с мен? -са близки и разбираеми.Такива сходства се намират и в Шведски език н-р -grab-в смисъл -грабни,грабвам ,сграбчвам. В Норвежкият език н-р в името на книгата ,,Gatan Odin,,-в превод ,,Тайната на Один,, и тн.Тук ако изходим от Българската дума ,,гатанка,,веднага можем да стигнем до смисъла на думата ,,Gatan,,!..

Съзнавам добре ,че моето изследване няма нужната дълбочина но такива са приликите и с останалите езици:Ирански,Кюрдски,Зазки,на Горански ,на Афганистански и тн.

      В заключение можем да кажем, че езиковите остатъци са жалоните, които са оставили нашите пра-деди Траките по техният не-лек път за опознаване на света и за избиране на най-хубавото място за крайна спирка-родина за бъдещите си поколения!...Имаме достатъчно основание да се гордеем с техните дела,но им дължиме и безкрайна признателност!...А що се отнася до това къде е останало онова многобройно Тракийско поколение то е пръснато по цялото земно кълбо за да имаме днес безбройни роднини!...

 






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - - Ако отворим и прочетем един от в...
25.07.2014 19:40
- Ако отворим и прочетем един от видните езиковеди О. Н. Трубачев - ще прочетем, следното:
" БАЛТО-ДАКО-ФРАКИЙСКИЕ СВЯЗИ III ТЫС. ДО Н.Э. ... " . Уже довольно давно обратили внимание на связь балтийской ономастической номенклатуры с древней индоевропейской ономастикой Балкан."

- Второ: ако отворим Тацит ще прочетем, че при "германците" съществувало понятието БАРДИТ - за което той пояснява ... чрез него, те разпалват куража преди битката!
Трето - в сагите за Бог (в)Один, отново се пояснява, че той освен другите му свръхчовешки способности - имал СПОСОБНОСТТА да разпалва бойният дух на воините си преди битка(тук отново се употребява термина БАРДИТ(!) - така че при бой те ставали толкова самоотвержени, та на враговете ИМ СЕ СТРУВАЛИ НЕУЯЗВИМИ.
ИЗВОД - Думата, няма аналог в езиците от групата на скандо-германските ... има я в съвременният български(с най-голяма вероятностност наследник на трако-дако( тоест гето-готски езици) ... и думата звучи, БОДЪР-БОДРИ - ОБОДРЯВАМ!
- Другата дума, която е възприета от нас(тоест от нашите предци) е тази за седло - същата е идентична във всички европейски езици!
- Имаме описана(опумената) думата МАРА(смърт) в "Сага за инглингите", същата дума я има докуменитирана от Ам. Марцелин. За нея той споменава тук на Дунав, че е употребена от "сарматско" население, при опита им да убият императора.
Думата е запазена и досега при казаците-украинци в смисъла и "смърт" - Същата я има в повествованието за живота на Буда Гаутама - Като там "Мара" се нарича господарят на Ада (смислово се превежда Смърт) ... в съвременният български, вероятно се е запазила под формата си "мраз"(разсъждавайки по асоциация предците ни са стигнали до аналогията ... на практика през зимата(МРАЗ-МАР(Т/С) това е символ на МЪРТВАТА ПРИРОДА - но то и при римляните са останали отгласи от тези по-древни вярвания МАРС е бог на войната ... Юпите е "добрата" форма на БОГа ?
- Пиша го на база мои изследвания по сравнително религиознание на палео-европейците, по Дюмезил и Елиаде?
цитирай
2. germantiger - Според лингвистиката
26.07.2014 07:19
Не прадедите тракийски, а общото индо-европейско семейство...

В шведския граб не идва от грабя или грабвам, а от общогерманското грабен - глагол и бол думи за копая, гроб и прочие. Именно оттам в български "идва" гроб и пр.

От друга страна науката не е вечна и неоспорима - възможно вярно е и написаното от теб, както и поддържаните тези на автохтонистите. Може и да са тракийски заемкми или следи.
цитирай
3. havel - -get Поясненията Ви са уместни!.....
26.07.2014 08:24
Знайни са връзките ни с Балтийските народи. До колкото знам тази дума във формата ,,Барит,,е използвана и от българите при атака,в смисъл,,Бори го,,нещо като днешното по грубо,,довърши го,,или ,,изяж го,,!...Що се отнася до думата ,,Мара,,-смърт,вероятно думата,,мор,, идва от нея!...С поздрави!...
цитирай
4. germantiger - Baritus е боен германски вик зас...
26.07.2014 08:43
Baritus е боен германски вик засвидетелстван от римляните, които добре са познавали завладените траки. Тези същите римляни правят ясната разлика между германци и траки. Подчертавам - РИМЛЯНИТЕ, КОИТО ЧУДЕСНО ЗНАЯТ КОИ СА ТРАКИТЕ и германците и правят още тогава фундаментална ралзика между тях.

Мара има варианти като морд в езици от германската езикова група и досега, докато в българския смърт е явно различна днес. В латинския мортем също е факт. Иначе казано - траки не са "дали" тази дума на латински или на север. Днес имаме Тод и морд на север, имаем тук смърт и мор - извода, че траките са дали общата дума и то в посока север е... ?!

Тези думи и "отгласи" са индо-европейски, нежели дадени от траките на цял свят ;) Нещо повече - траките като всички други са пришълци на Балканите и в Европа - такива са абсолютно всички днешни народи с изключение според науката само на баските, под въпрос част от предците на албанците и една малобройно население оцеляло в дн. Нормандия в земите на Франция.

...

Скандинавското "участие" в българските земи за сметка на горните съмнения е безсъмнено - от хардрада който е палил в България като нашественик, през варяжките наемници, микса с отделни оцелели от първия КП, до асеневите саксонски рудничари в ЧИПРОВЦИ!

Отделно от това има учени, които развиват тезата, че тракийските племена (всъщност част от тях) са... германски племена (теза която аз не поддържам, но има своите аргументи).

...

Когато днешен българо-трак (каквото в историята) забележи думи които свободно етимологично или правилно етимологично му се струват пблизки, тои той прави извода, че те са тракийски (в никакъв случай нечий други) и винаги посоката е траките дали това и това на другите. Днешния българо-трак прави тези заключения без да признава, че... ТРАКИТЕ СА ПРИШЪЛЦИ НА БАЛКАНИТЕ, те не са най-древни на Балканите и нещо повече - оставили са като словно наследство много по-малко примерно от нелюбимите (на мен и други) елини примерно, а за Рим дума да не става.
цитирай
5. havel - -germantiger От опашката на времето,спорът за първичното е дискутабилен!...
26.07.2014 08:49
Що се отнася до глагола -grab,в речника от шведски език се превежда като-,,сграбчвам,,.Този глагол го има и в Английски език н-р ,,Grab your book and come to England!...,,Та значението на глагола зависи и от изречението,където е използвано. Благодаря!...
цитирай
6. havel - -germantiger За да изгладим недоразуменията!...
26.07.2014 13:38
1.Римляните дори да са познавали Траките едвали са били наясно с всичко, свързано с тях,понеже се явяват на историческата арена от 3-5 хиляди години след тях.А именно 27г.преди н.е.
2.Да,Траките според официалните източници,на които ако се вярва са от индо-европейското семейство и езиково но малко са народите ,които са съхранили старите думи.
3.Както е видно от постинга аз изхождам от етнонима-,,Trakai,,.
4.Наставките -os,as ,за среден и мъжки род,както и наставките-а и е за женски род са в полза на Тракийски език.
5.Личните местоимения -as ,ti ,са като в тракийският език.
6.Показателното местоимение -su manami- с мене също е като в Тракийски език.
7.Дори да приемем ,че траките са пришълци те идват от север и е възможно да са имали по -близки връзки в миналото,така както -get e любезен да посочи.
8.Ако я нямаше политиката , на историята можеше да й се вярва но уви!...
9.Без да съм напълно автохтонист аз не мога да приема и съществуващата идиосинкразия към думата -Траки!?...
цитирай
7. bezistena - АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ СА ТРАКИЙСКИ РАЗСЕЛЕНИ ПЛЕМЕНА С БЪЛГАРСКИ ДУХОВНИ ВОДАЧИ-ЖРЕЦИ!
26.07.2014 16:03
Поздравления,Приятел,за сполучливите примери,които показват не заемки от Българският език,а категоричното доказателство,че литовският и латвийският езици са производни от единния Български език,насилствено видоизменени диалектни форми на Българския, получени в резултат на отделянето на тия Тракийски племена и народи от глобалната Българска империя след византийското робство и най-вече след падането на България под турско робство и оставането на тия племена без връзка с имперската митрополия България и без методическия надзор и ръководство от унищоженото и разпръснато Българско жреческо съсловие-Духовните настойници и водачи на пръснатите по светоа Тракийски племена.
Примерите,които привеждаш,са прекрасни Български словесни бисери,сочещи безспорно Българският произход както на тия езици,както и логичното следствие или функция,че тия народи са Тракийски поселения,бивши провинции на Свещената Българска световна империя, фалшифицирана исторически на книга и с многовековен геноцид връз Българите(духовните водачи на Траките) и тези и всички други Тракийски поселения в Европа и по света,като никога не състоявала се Римска империя!
Тези безспорни Български словесни производни пък,от своя страна са христоматийни примери за разкриване както на тяхната сакрална Божествена семантика от Свещения Български език и Божествената му именна матрица,така и на целия словесен фундамент на тия езици!
–––Като по-консервативен Латвийският език е пълен с остатъци от Тракийският език: patlajanas,ispanakas, tabakas.vaza,kilimas,radiyas,moteris,ledas,ezeras,seima-семейство,sofa-kанапе, н-р цифрите0-nulis,2-du.3-tirji,7-septim,9-devin,10-desim
ПАТЛАДЖАНАС=Богиня Диана и Исуж
ИСПАНАКАС=Бок Исус
ТАБАКАС=Бокиня Диана и Иса
ВАЗА=Бог Иза
МОТЕРИС=Матера и Иса
ЛЕДАС=Иса Дуло
ЕЗЕРАС=Зар Иса...

А имената на митологичните богове и богини,господари на ада,живота и смърта,са безпорните примери за вашето освестяване:
МАРА=Мария
АД=Диана
СМЪРТ=Иса и Матара
МАРС=Мария и Иса
ЖИВОТ=Ежуа и Богиня Диана!
цитирай
8. havel - -bezistena Благодаря Ви за подкрепата ,друже!...
26.07.2014 17:25
Много са народите,които са били заинтересовани истината да се заличи за съжаление!!...Елините са в основата на Римската инвазия а юдеите на Отоманската !...Траките ,,беси,,имали библия написана на Тракийски език а днес ни учат,че Траките нямали писменност!?...Всичко целенасочено е било изгорено и унищожено от наши и чужди за да останем днес без родова памет!?...А човек без родова памет е ,,нещастен уличник,,!?...Ресто, ,,нашего брата,, дарен с интелект къс по къс ще състави наново разпиляната си история!...Ще стане!...С поздрави и със надежда за среща тук!....
цитирай
9. bezistena - Приятели и саратници за възстан...
26.07.2014 19:18
Приятели и саратници за възстановяването на истинската Българска история,ще ви демонстрираме как от официалната екзотерична информация и от тотално фалшифицираната съвременна история,изхождайки от позициите на Българи-родолюбци с висок интелектуален потенциал като преобладаващата част истински Българи,(а не от предубедените позиции на нихилисти и чуждопоклоници,да не говорим въобще за отявлени родоотстъпници и мекерета-Българомразци,прикриващи се зад виевати изисквания за нанаучна обективност и безпристрастност),ще извлечем засекретената в тях от древните ни предци информация,доказваща като последна БЕЗАПЕЛАЦИОННА ДИСТАНЦИЯ,че тия народи са чисти Тракийски племена,разселени и управлявани от Духовните си водачи и жреци-Българите,както и че целият йм цивилизационен фундамент и културна постройка,са Трако-Български!
И не слушайте Българо-мразците и хулителите,които на лавината и потопа от възхитителни новоткрития за световното цивилизационно величие на Българите противопоставят елементарните и празнодумни безсилни противодоводи от рода "И Господ е Българин още малко...!"и "Само конспирации сънувате!",не подозирайки и дори нещастниците,че първата йм висша ирония и сарказъм е самата свята истина и епохална тайна на света,която сам Господ,(Който нека знаят Безбожниците и мерзавците антиБългари,Си има име,и това име е Господ Бог Исус) започна да разкрива чрез екипа на БЕЗИСТЕНА,а за съществуването и тоталното действие и изпълнение на конспиративния план за унищожение на Българите и България вече са наясно и най-трудно загряващите в България,защото душманите ни вече не само не го крият,а го демонстрират открито нагло като усъвършенно психотронно оръжие!
И който го отрича,или е бавно развиващ се идиот,или е от страната на враговете на Българите и тяхно платено изчадие!
Влезте в Укипедия на сайта на герба наЛатвия
Цялата му описателна характеристика на Български език е засекретена информация от Българските цивилизатори на времето,която сега ще ви разсекретим:
цитирай
10. bezistena - СЛЪНЦЕ ВЪРХУ СИН ФОН=Син на Бог Исус Бълхарин
26.07.2014 19:19
Преобладаваща централна композиция на герба е СЛЪНЦЕ ВЪРХУ СИН ФОН.
За слънцето знаем,че е висшата макрокосмическа метафорична и визуална езотерична херметична символика и кодировка на Българите,в която те са скрили в конспиративна форма Българският Бог Исус с Българската змейска календарна династична символика:
СЛЪНЦЕ=Исус ЕЛ(Змей) и още
СЛЪНЦЕ=СЛЪНТСЕ=Исус Дуло
Разсекретената описателно-обяснителната формулировка на композициата гласи:
СЛЪНЦЕ ВЪРХУ СИН ФОН=Син на Бог Исус Бълхарина-хералдическо указание,че Духовният водач,Първожрец и владетел на тия Тракийски племена и земи е от Свещеното родословие на Българския Бог Исус
СЛЪНТСЕ ВЪРХУ СИН ФОН=Син на Бог Исус Бърха от Дуло
Най-висшето прорицателско послание на кодировката касае висшата човешка еманация на Българскот Исусово родословие-Спасителят на човешкия род и всички човеци:
СЛЪНЦЕ ВЪРХУ СИН ФОН=Сина на Бог Исус Бълхарина–Спасителят,Божият Син!
Централното хералдическо действие е ЛЪВ И ГРИФОН ДЪРЖАТ ЩИТ,което гласи:
ЛЪВ И ГРИФОН ДЪРЖАТ ЩИТ=Ежуш Българина и Богиня Диана от Дардания=
Богиня Диана и Исус от Дардания са Българи––и указва кои са Боговете на тези Тракийски племена!

Другите послания са:
ТРИ ЖЪЛТИ ПЕТОЛЪЧКИ=Ежуш Дуло Балка от Дардания–указание за Бога на Траките,заселили този регион
ТРИ ЖЪРТИ ПЕТОЛЪЧКИ=Друид от Дуло на Исус Българина-указание за Божествения произход на владетела на тия племена
Дъбовите клонки във фундамента на герба документират:
ДЪБОВИ КЛОНКИ=Диана Бокиня Балка–че този Тракийски народ е под върховното покровителство на Българската Богиня Диана
ДЪБОВИ КЛОНКИ=Кан(Жрец) на Богиня Диана Балка-жреческия сертификат на вожда
Самият термин ГЕРБ ни указва след обратния прочит,че племето е цивилизационен продукт на Българите=Берги:
ГЕРБ=БРЕГ=БРИГИ=ФРИГИ=Българи
Още по-пълна информация ни дава английската терминология за герб:
Coat of arms=Бокиня Диана мария и Иса–която ни казва,че всички гербове на всички държави са нафрашкани със сакрална информация
за Българските Богове Исус и Мария!
цитирай
11. bezistena - НЕИЗТРИВАЕМ ПЕЧАТ на=ПЕЧАТ на Иза и Богиня Матара
26.07.2014 19:21
Приятелю Хамза,покани неверниците и безродниците нихилисти в Каварна–в средата НА АВГУСТ екип от БЕЗИСТЕНА ще изследваме заедно с тебе енергетичната мощ на мега-светилищния комплекс и 100% изкуствена пирамида от основата до върха–ЧАРАКМАН,и ще го преосвещаваме за нов режи на работа!
ЧАРАКМАН=Кая(скално светилище) на Мария и Ешуа
Ще йм продемонстрираме как скоро време,когато ние с теб и другите Българи от Братството ще се качваме по официалната отъпкана и гладка пътека до върха,ползвайки и образно казано елеватора и асансьора до горе,те ще се катерят не образно,а действително–по стръмния склон боси направо през трънаците,режещите остри камъни и шипковите телени заграждения,лазейки на ръце и колене за изкупление на натворената си антиБългарска скверност,раздиращи дрехите и кървящата си плът!
А сега още безапелационна подкрепа за проникновените ти изследвания,спуснати на теб също Отгоре!
Ще разчупим неизтриваемия кръстнически топонимен печат УДАРЕН ВО ВЕКИ върху тази изконна Българска земя и племена–някога и скоро пак,за да открием очакващите ни с нетърпение Български Богове в тях!
САМО ГРАДОВЕТЕ НА ЛАТВИЯ,чието име указва чия е!
Latvijas Republika=Република на Бог Иса Дуло=Република,основана от Дуло на Бог Иса
Самата дума за град на латвийски указва кои са майсторите йм:
PILSETAS=Бог Исус Дуло=Син на Бог Иса от Дуло–максимум обем инфо на мини-място

РИГА=ГУРУ(духовен водач)=ГЯУР,ГЯУРИ-презрителното прозвище срещу Българите на турските поробители,не предполагащи и каква важна информация са ни оставили чрез подигравателната си мерзавщина!
Градът е на реки,кръстени с главни Божии имена:
ДАУГАВА=Богиня Диана-четено отзад напред
РИДЗЕНЕ=Зар Диана,който титул е основата на анаграмата,указваща откъде идват:–ОДРИЗИ=ОДРИСИ-с център столицата йм-Ямбол!

ГРАДОВЕ:
ЙЕЛГАВА=Балги–Българи
ЮРМАЛА=Ел Мария–Змеица Мария
ВЕНТСПИЛС=Богиня Диана и Бог Исус Ел
АЙНАЖИ=Ежуа–Исус
АЙЗКРАУКЛЕ=Кан(Жрец) Зар Кала=Жрец на Царя Змей
АЙЗПУТЕ=Иза и Богиня Диана
ДАУГАВПИЛС=Богиня Диана и Бог Иса Ел
АЛУКСНЕ=Иса Кала–Исус Змея
АУЦЕ=Иса
БАУСКА=Бок Иса
Валдемарпилс=Богиня Мария и Бог Иса Ел Дуло
ВАЛКА=Балка
ВАНГАЖИ=Бог Ежуа
ВАРАКЛЯНИ=Балкарани
ВИЕСИТИ=Бог Иса и Диана
ВИЛЯКИ=Балки–Българи!
ГРОБИНЯ=Борги–Българи
АКНИСТЕ=Кан на Иса и Диана
ГУЛБЕНЕ=Булги–Българи
КАНДАВА=Бокиня Диана
КАРСАВА=Иса Барка
КРАСЛАВА=Иса Бълкарина=Исус е Българин!!!
ЛУДЗА=Иза Дуло–Исус,основател на Дуло
ПРИЕКУЛЕ=Палкари=Бълкари
САЛАЦГРИВА=Исус Балгарина
САЛДУС=Исус Дуло
САУЛКРАСТИ=Исус Ел Трака=Змея Христос
СЕДА=Иса и Диана
СКРУНДА=Дракона Иса=Трака Иса-отдясно наляво
СТАЙЦЕЛЕ=Исус Дуло
СТЕНДЕ=Тати Иса=Отец Иса
СТРЕНЧИ=Чар Иса и Диана
СУБАТЕ=Иса и Богиня Диана
ТАЛСИ=Дуло Иса–Исус,Родоначалникът на Дуло
ТУКУМС=Иса и Майка Диана-отдясно наляво
ЦЕСИС=ТСЕСИС=Син на Исус и Диана-лична карта на основателят на селището
ЦЕСВАЙНЕ=ТСЕСВАЙНЕ =Исус и Богиня–и най-важното:
ЦЕСВАЙНЕ=ТСЕСВАЙНЕ=БЕСИСТЕН=БЕЗИСТЕН-информационен носител,CD,съобщаващ за Първосвещения храм на Свещената Българска империя,от където са били благословени предците на тракийското племе,тръгнало от Слънчева Тракия в заселнически поход на Север и по света!
И където още да бръкнем в историята и миналото,и настощето на тази Българска земя и население,все такива свещени лицензирани Отгоре документи ще извадиме,и които ние сега завеждаме в небесното деловодство на Всемирната Българска империя за присъединяването на Латвия отново към Свещената империя на Любовта,Братството и мира на Всемирното Бяло Братство

И най–отгоре личните печати и подписи на Боговете,удостоверяващи автентичността на документите и Българската принадлежност и на тази част от света:
СКАНДИНАВИЯ=Бокиня Диана и Иса–Боговете на Българите и на ВСЕМИРА
ВСЕМИР=Бог Иса и Мария

Това е изворът със Живата вода и истинската Българска история,Приятелю,която нашите Исус и Мария отвориха отнова след дълго време на епични вековни изпитания, мъки и страдания,за да напоят пресъхналите ни очи и Души и изцерят раните на Българския Великомъченически Многострадален народ.От тази Жива вода ние ще занесем и на обезпаметените ни поробени Тракийски събратя в Латвия,нуждаещи се и те отчаяно от намирането на истината на Бащините си и Божиите си корени,генетично заложени у тях от Свещената Тракия!
От тази Жива вода ще дадем и на изродените йм управници,че и техните души пищят за нея и спасение, абонирани за дълготрайни Спа-процедури с врящ катран...
Ще дадем от Живата вода и на нещастниците -анти Българи и анти-Тракийци в БЛОГ.БГ,щото имаме в изобилие от тази Жива вода,и щото техните души изгарят вече от безводие и от гнилочта на фалшивите исторически извори,с която още се тровят,че искат и на нас да я пробутват,както един неспасяем случай тука!

ЖИВА ВОДА=Ежуа Бог и Богиня Диана

Бъди благословен,Приятелю,и до скоро!
Не обръщай внимание на умишлените провокатори,те са непоправими до времето на Деня,когато ще лазят и драпат както йм подсказахме по-горе,до Божието опрощение чрез посредничеството на нас–Българите !
цитирай
12. germantiger - Не е проблем да имаме различия, дори е продуктивно и нормално
26.07.2014 19:52
5. havel - -germantiger От опашката на времето,спорът за първичното е дискутабилен!...
08:49
Що се отнася до глагола -grab,в речника от шведски език се превежда като-,,сграбчвам,,.Този глагол го има и в Английски език н-р ,,Grab your book and come to England!...,,Та значението на глагола зависи и от изречението,където е използвано. Благодаря!...

...

Като езици от германската езикова група, заедно с германския където грабен е копая (с гнездо думи най-различни), както и гроб ("тук" следствие от германското граб). Мисълта ми е - общността на грабен в шведи, англичани и германци е следствие от германо-скандинавската общност, нежели от траки. Оставам настрана фонетичното "звучене" на граб, гроб и сграбчвам, което не е характерно за българските говори и повече подхожда на споменатите народи.

...

Римляните се появяват на историческата сцена веркове преди новата ера и още Александър Велики замисля поход на запад над 300 гпрне, целеуказвайки ги.

Доколкото се сещам има само ок. 200 думи с безспорен тракийски произход, а това е буквално НИЩО катои словно богатство - останалото са догадки, хипотези и теория (като следствие от хипотезите) под въпрос. Винаги съм споменавал - застанете "пред" т.нар. официална наука - положете "на масата" своите доводи, аргументи и конструкции и опровергайте науката. Докато НЕ направите това сиоставате най-вече фразьори и фантазьори! разбира се, допускам и ПРАВОТАТА ВИ!

Траките без съмнение (според науките история, археология) са пришълци на Балканите, както впрочем елините и кой ли още не, гърците вече са "друга черна бира" впоследствие ;) Това, че са пришълци за мен поне не прави траките по-малко впечатляващи.

...

Мисълта ми е семпла:

- Автохтонистите виждат във всичко на Балканите - траки
- Автохтонистите виждат в почти по Европа (а често и по света) - траки
- Автохтонистите приемат, че само траките "ходят" по целия свят, на другите народи това е отказано
- Автохтонистите виждат влияния само от траки към други, на другите да влияят на траки им е отказано
- Автохтонистите (някои от тях) правят като следствие изводи, че всички са траки подменяйки същността на бол народи

В този ред на мисли аз винаги съм показвал защо германо-скадите НЕ са траки и на моите "репери" нямаше опровержение Спароток - 2 години поред:

http://germantiger.blog.bg/history/2013/05/24/severa-protiv-trakiia.1113616

http://germantiger.blog.bg/history/2013/01/06/sparotok-i-drugite-quot-nravstvenost-quot.1038923

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-3-sreshtu-avtohtonizma.774825

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-4-sled-posting-3.774838

ПЛАНИНА КОНКРЕТИКА
цитирай
13. get - - Взехме да говорим за "лингвистика" и история на езиците - Аз нямам претенциите ...
27.07.2014 00:32
germantiger написа:
Не прадедите тракийски, а общото индо-европейско семейство...

В шведския граб не идва от грабя или грабвам, а от общогерманското грабен - глагол и бол думи за копая, гроб и прочие. Именно оттам в български "идва" гроб и пр.

От друга страна науката не е вечна и неоспорима - възможно вярно е и написаното от теб, както и поддържаните тези на автохтонистите. Може и да са тракийски заемкми или следи.


... както такива имат руската или германската (научни школи) че германският и "славянският" езици ПРЕЗ 1 500 години преди Хр. ВЕЧЕ са се били обособили в самостоятелни такива?
- Коментирам САМО ФАКТИ от източници!
1. БАРДИТ срещана и в БАРД(според езиковедите келтска по произход - значение певец, нещо като по-късните фр. troubadoure и нем. Minnesinger )! Въпреки че, понятията са некоректни към примера, който давам, тъй като и двата вида певци са по-скоро на лирично-любовни балади ... докато "бард(а)" е бил стихосложител от вида на Омир, възпявали са епични събития, тоест военни или др. исторически значими случки?
- Нещо както в легендата за вещият(сръчен-умелец) Баян(първата форма украинска, българската е "Боян") който възпявал минали славни събития?
2. Тацит, употребява BARDIT(именно така е изписано понятието) а не Baritus(срещащо се и при байорите/бавари - съвременно) - Като второто Baritus е обяснимо и през българският IEезик - Борба?!
3. Дава обяснение (за BARDIT) При тях(германците) съществуват и такива наричания и възгласи, чрез които те разпалват бойният си дух. Според звучението им те съдят (дори) какъв ще бъде евентуалният изход от битката"(край на цитата).

- Тигре, не се трови без нужда - не пиша за да унижавам, народ или чувство ... пиша по-скоро поради НЕДОМИСЛИЦИТЕ(странностите)озадачаващи ме в учебниците и теориите по история и лингвистика - Пак ти припомням твърди се Че? ... преди 3 500 год. българският и германският са станали самостоятелни езици - Ама на, ние още продължаваме да се разбираме и осмисляме архаичните НИ думи!
цитирай
14. get - - Факт е - общият ЕВРОПЕЙСКИ в последствие с ИНДО допълнение език!
27.07.2014 00:48
germantiger написа:
Не прадедите тракийски, а общото индо-европейско семейство...

В шведския граб не идва от грабя или грабвам, а от общогерманското грабен - глагол и бол думи за копая, гроб и прочие. Именно оттам в български "идва" гроб и пр.

От друга страна науката не е вечна и неоспорима - възможно вярно е и написаното от теб, както и поддържаните тези на автохтонистите. Може и да са тракийски заемкми или следи.


- По отношение на кореновата и глагол в немският ГРАБ = дълбая; отнемам; В БЪЛГАРСКИ ?
"Origin of –GRAPH - ГРАФОС ?

Latin -graphum, from Greek -graphon, from neuter of -graphos written, from graphein to write — more at CARVE – дълбая, режа, ОТНЕМАМ (от материал/подложка при писане-дълбане на бук(в)ите) А относно Букви – в старобългарски изписване и изговаряне е: Аз БУКИ, като имаме запазени в антични автори СВЕДЕНИЯ, че „свещените книги на траките, се пишели(грапели) върху ДЪРВО-БУК?!

Origin of CARVE
Middle English kerven, from Old English ceorfan; akin to Old High German kerban to notch(изрез, резка, вдлъбнатина), Greek GRAPHEIN to scratch(ДРАСКАМ, (о/на)ДРАСКАМ) , write.

GRAPHITE (n.)
1796, from German Graphit "black lead" coined 1789 by German mineralogist Abraham Gottlob Werner (1750-1817) from Greek graphein "write" (see -GRAPHY) + mineral suffix -ite. So called because it was used in pencils. Related: Graphitic.
-GRAPHY
- word-forming element meaning "process of writing or recording" or "a writing, recording, or description," from French or German -graphie, from Greek -GRAPHIA "description of"(описвам, изобразявам) from graphein "write, express by written characters," earlier "to draw, represent by lines drawn," originally "to SCRAPE(стържа, остъргвам), SCRATCH" (ДРАСКАМ on clay tablets with a stylus), from PIE root *gerbh- "to SCRATCH(драскам, дращя, чеша,дръгна, ДРАКА), CARVE (изрязвам, дълбая)" (see CARVE). In modern use, especially in forming names of descriptive sciences.
- Old English ceorfan (class III strong verb; past tense cearf, past participle corfen) "to cut, cut down, slay; to carve, cut out, engrave," from West Germanic *kerfan (cf. Old Frisian kerva, Middle Dutch and Dutch kerven, German kerben "to cut, notch"), from PIE root *GERBH- "to scratch," making carve the English cognate of Greek graphein "to write," originally "to scratch" on clay tablets with a stylus.( OXFORD dictionary)
цитирай
15. germantiger - Нищо против
27.07.2014 14:14
Това което си написал Гет, НЕ опровергава истината която предложих, а именно - аз не коментирам ПРОИЗХОДА НА ДУМАТА, а нейната общност, разпространение и носители.

Далеч съм от абсурдната мисъл да мисля всички думи в германо-скандинавските езици за техни родни, но между тези народи в това "котило" те са техни - ще рече - думата може да е чужда, но за да я има сред шведи, норвежци, германци и англичани примерно, то тази дума не е била "занесена" на всички тях от траки, а е била разпространена именно поради общността им.

В този ред на мисли в българския език има десетки хиляди чуждици (като във всеки друг език) е и?! Българите не са българи ли ?!

Твоето инфо още в2еднъж показва ОБЩИЯ ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД, а не тракийския такъв на всички езици и народи.
цитирай
16. get - @15. germantiger - Нищо против ... Нищо против - Но?
27.07.2014 18:59
- Ако изворите са автентични или обективни - То? ... но да прочетем, какво пише в "най-славянският" :)) от тях?

По потопе трое сыновей Ноя разделили землю - Сим, Xaм, Иaфeт.
- И достался восток Симу(...)
- Хаму же достался юг (...)
- Иафету же достались северные страны и западные: Mидия, Албания, Армения
Малая и Великая, Kaппaдoкия, Пaфлaгoния, Гaлaтия, Колхида, (...)
- По разрушении же столпа и по разделении народов взяли сыновья Сима
восточные страны, а сыновья Хама - южные страны, Иафетовы же взяли запад и
северные страны.
- От этих же 70 и 2 язык произошел и народ славянский, от
племени Иафета - так называемые норики, которые и есть славяне.
- Спустя времени сели славяне по Дунаю, где теперь земля Венгерская
и Болгарская. От тех славян разошлись славяне по земле и прозвались именами
своими от мест, на которых сели. Так одни, придя, сели на реке именем Морава
и прозвались морава, а другие назвались чехи. А вот еще те же славяне: белые
хорваты, и сербы, и хорутане. Когда волохи напали на славян дунайских, и
поселились среди них, и притесняли их, то славяне эти пришли и сели на Висле
и прозвались ляхами, а от тех ляхов пошли поляки, другие ляхи - лутичи, иные
- мазовшане, иные - поморяне.
Так же и эти славяне пришли и сели по Днепру и назвались полянами, а
другие - древлянами, потому что сели в лесах, а другие сели между Припятью и
Двиною и назвались дреговичами, иные сели по Двине и назвались полочанами,
по речке, впадающей в Двину, именуемой Полота, от нее и назвались полочане.
Те же славяне, которые сели около озера Ильменя, назывались своим именем -
славянами, и построили город, и назвали его Новгородом. А другие сели по
Десне, и по Сейму, и по Суле, и назвались северянами. И так разошелся
славянский народ, а по его имени и грамота назвалась славянской. (...) также: варяги, шведы, норманны, готы, русь, англы,
галичане, волохи, римляне, немцы, корлязи, венецианцы, фряги и прочие, - они
примыкают на западе к южным странам и соседят с племенем Хамовым.
ЦИТАТ - от Повест временных лет

- Тази ли схема на етносно и културно миграционен процес, да следваме ... или има и други ... Теории?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 573847
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930