Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2017 12:00 - Лъжат и се изчервяват
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 3436 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Федералната служба на държавната статистика на РФ публикувала информация за социално-икономическото положение на Русия за януари-август 2017 година. По мнение на държавните чиновници, то е достатъчно добро. Проблемът в сферата на трудовите отношения е малък. За януари-август 2017 година Росстат е отчел http://industrialconflicts.ru/msg/5402634/rosstat_w_yanware-awguste_2017_goda_zafiksirowal_odnu_zab.html само 1 стачка! Тя е станала през май и в нея са участвали 89 работника. Останалите руски работници са напълно доволни от своето положение и отношение към тях от работодателите.

Но так ли е? Всеки вменяем човек в страната знае, че не е така. Че тази нагла и подла лъжа, специално разпространяема от руското правителство е за да убеди трудещото се население, че в страната всичко е добре. Но то въобще не е гладко, както се рисува от руската статистика. Неизплащането на заплати в страната не само не намалява, а даже расте, като снежна топка. Душат руските работници и «оптимизацията», безжалостно проводима на предприятията от работодателите, оставящи без работа хиляди работници и принуждаващи тези, които са съхранили своите работни места, да се изгърбват от работа.

Протестират ли работниците против такъв безпредел? Разбира се протестират! По информация http://trudprava.ru/expert/analytics/protestanalyt/1900 на Центъра за социално-трудови права (ЦСТП), за първите 6 месеца на 2017 година в Русия са станали 62 стачки (повече от 10 на месец!), а протестни акций от различен род — 170! Това за половин година. Ако предположим, че динамиката на стачната борба в Русия не се е изменила, защото ситуацията с неплащането на работните заплати — основната причина на протестите — с нищо не се е подобрила, то за януари-август 2017 година в Русия са станали 80 стачки! А Росстат от тях «видял» само 1!

Разбираемо е че у Росстат са други критериите, той отчита само стачки, които са строго съответстващи на изискванията на Трудовия Кодекс на РФ, а ЦСТП отчита всички стачки, за които, така или иначе са съобщили СМИ. Именно «съобщили», защото ако за стачките или акциите на протеста информация в СМИ (всяка СМИ, по-вече или по-малко, официално или никак не са свързани с властта) нямаше, ако протестиращите никого не са информирали за своите протестни акции, то и никой нямаше да знае и никой нямаше да ги отчете. Но формалният подход на властта към стачките  реалната ситуация не сменя — стачката си остава факт, работата в предприятията спира и капиталистите търпят загуби.

Росстат иска всички стачки да съответстват на ТК. Но ако самите капиталисти  не спазват буржоазните закони, то защо това е длъжна да прави работническата класа?

Никъде в Трудовия Кодексе или в какъвто и да било друг буржоазен закон не е написано, че работодателя има право да задържа или неплаща работна заплата. Това е пазар — едни купуват, а други продават. И този, който купува е задължен да отдаде на продавача за стоката пари. С неплащането на заплатит се получава иначе: един договор за покупкопродажба на работна сила изпълнява това, своята работна сила купувача предал, а другия, който я е взел и употребил за своите цели, да плати за нея се отказва! Какво е това освен истинско наказтелно престъпление — мошеничество, за което по НК на РФ е положен немалък затворнически срок? Само че никой в РФ (а и във всички останали капстрани!) за измам на работници още не е вкарал в затвора! Капиталистите своите собствени закони изхвърлят в тоалетната. Защо тогава работниците, искайки положеното им по буржоазните закони, трябва строго да следват формалностите? Още повече, когато тези формалности правят стачката безмислена.

Цифратa, предоставена от Росстат — 1 стачка в Русия за 8 месеца е хубава цифра, но тя показва не числото на стачките в страната, а това, че в Русия работниците не са такива глупаци.

С.А.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1646207
Постинги: 2311
Коментари: 321
Гласове: 464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031